Povratak

Posjeta delegacije Ministarstva rada i socijalne politike Makedonije Udruzi za promicanje inkluzije

U sklopu studijske posjete delegacije Republike Makedonije  od 6. do 10.11., koja je imala za cilj upoznavanje s procesima deinstitucionalizacije i transformacije usluga socijalne skrbi, ugostili smo predstavnike Ministarstva rada i socijalne politike Makedonije. Šest predstavnica tri institucije u kojima su smještene osobe s intelektualnim teškoćama, dva  predstavnika Ministarstva rada i socijalne politike te predstavnice UNDP-a i UNICEF-a su s predstavnicama Udruge za promicanje inkluzije i COO Validus u ugodnom razgovoru razmijenili dosadašnja iskustva u provođenju ovih procesa u Hrvatskoj.

Makedonski plan je potpuno zatvaranje ustanova, jer se pravilno percipira kako je paralelno funkcioniranje dva sustava neodrživo. Ministarstvo rada i socijalne politike Makedonije trenutno radi na pripremi plana deinstitucionalizacije, te planiraju se izraditi individualni planovi transformacije za ustanove. U Makedoniji između 600- 700 ljudi živi u instituciji koje su uglavnom manje, između 35-63 osoba. Nedostatak stanova za organizirano stanovanje  nastojati će  riješiti kroz izgradnju stanova za socijalno stanovanje, kojim će se cijeli proces ubrzati.

Delegacija Makedonije je ovom prigodom posjetila i stambene zajednice u gradu Zagrebu, te se imala priliku upoznati s osobama koje žive u programu organiziranog stanovanja Udruge za promicanje inkluzije.

Nakon druženja u Zagrebu, u četvrtak 9.11. organiziran je posjet Centru za inkluziju i socijalne usluge u Bjelovaru u kojem su naši gosti imali priliku upoznati njihov specifičan model pružanja usluga  te vidjeti proizvodnju povrća u plastenicima i različite okupacijske aktivnosti koje se pružaju u Bjelovaru i Grubišnom Polju.

U sklopu studijske posjete Hrvatskoj delegacija iz Makedonije se sastala s predstavnicima Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Zavoda za vještačenje,profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom  i Centra za rehabilitaciju Zagreb.