Povratak

Što je osobna asistencija zaista?

Osobna asistencija. Nije teško ovu frazu interpretirati na bezbroj različitih načina. Ipak, sastoji se od dvije riječi koje u kombinaciji mogu značiti štošta. Ljudska je karakteristika donositi pretpostavke kada nešto ne znamo. Stvaramo si mentalnu sliku o riječima koje smo čuli, pokušavamo si predočiti ono što nam nije jasno predstavljeno.

„Imate li neku viziju toga što je osobna asistencija?“ – konstantno je pitanje na našim razgovorima za posao.

„Pa… pretpostavljam.“ – najčešći je odgovor.

Pustite li ljude da nastave govoriti, najvjerojatnije će biti u pravu barem u jednom dijelu odgovora. Spojimo li veliki broj tih odgovora zajedno, možda ćemo dobiti okvirnu sliku toga što osobna asistencija podrazumijeva.

„Podrška u kućanstvu?“ – nervozno pitaju neki.

„Pomoć pri… kretanju.“ – s malo više samopouzdanja kažu drugi.

„Možda… komunikacija ako oni ne mogu sami reći što trebaju?“ – odgovara treći, sa zvučnim upitnikom na kraju rečenice.

„Vidio sam da osoba treba pomoć u socijalizaciji… druženju, je l’. Kulturno-sportske aktivnosti, šetnje i to.“ – izjavljuje četvrti koji je zapamtio oglas za posao od riječi do riječi. Mudro.

U pravu su. Nitko nije dao pogrešan odgovor. Ipak, točan je ako ih sve spojimo zajedno i još dodamo nekoliko rečenica. Svaki je stavio svoj dio puzzle na stol, no treba nam ih još 99 da bismo složili sliku.

„Dobro, koji je točan opis posla?“ – razumno je pitanje mnogih. Moj je odgovor vrlo često smiješak koji nekada zadržim u sebi, a nekada zapravo pokažem. U glavi si postavljam pitanje: Koliko vremena imate? U čemu je stvar? Dovedite nam 10 osoba koje imaju potrebu za osobnim asistentom i dat ćemo vam 10 različitih opisa poslova. Dovedete li ih 50, bit će 50 opisa. Zvuči zbunjujuće i nejasno, razumijem. Usprkos tome, vrlo je konkretno, no i fluidno. Prestat ćemo filozofirati, a pritom se ispričavam kolegama filozofima koji taj termin zdušno preziru u ovom kontekstu. Krenimo na konkretne stvari.

Judith Snow je u lipnju 1980. godine postala prva osoba koja je u Kanadi primila odobreno financirano pravo na osobnu asistenciju. Pionirka osobne asistencije. Njenim riječima, osobna je asistencija poput plesa dvoje ljudi. Konstantno se kreće, nikada ne stoji na mjestu, potrebne su dvije osobe koje su jednako uključene i investirane, no ples vodi osoba koja prima uslugu.

Zašto su svi odgovori bili točni, ali nepotpuni? Osobna asistencija podrazumijeva odgovarajuću podršku u aspektima života osobe kojoj se usluga pruža, a koji su joj bez te usluge nedostupni. Kod nekih je to podrška u komunikaciji; osobni je asistent spona između osobe i ostatka društva. Kod drugih je to socijalizacija; jednostavno druženje, čime osoba dobiva ono što joj nedostaje u životu. Mnogo ljudi će trebati podršku u radnim aktivnosti na otvorenom tržištu, čime im se pruža prilika za osjećaj odraslosti, koji im nepravedno često biva uskraćen. Ipak, postoje oni kod kojih će osobna asistencija podrazumijevati sve što smo do sada naveli.

Osobna asistencija nije samo posao – to je poziv. Zahtijeva razumijevanje, empatiju, strpljenje i fleksibilnost. Svaki dan donosi nove izazove, ali i nove prilike za učenje i rast, kako za osobnog asistenta, tako i za osobu kojoj se pruža podrška.

Postoje raznorazne priče iz prakse osobne asistencije. Ipak, iskoristit ćemo jednu fiktivnu priču koja će iscrtati primjer težine i važnosti ove usluge. Zamislite osobu, mladu ženu u tridesetim godinama. Nazovimo je Lucija. Lucija se teško sama snalazi u okruženju gdje je velika gužva. Treba podršku u kretanju jer ima problema s održavanjem ravnoteže. Poteškoća joj se iskazuje i kroz komunikaciju s drugim ljudima, s određenim stupnjem tjeskobe kada s nekim treba uspostaviti kontakt. Cijeli je život provela u kući roditelja koji su joj pomagali na najbolji način na koji su mogli, no ipak su postojali snovi koje je Lucija htjela ostvariti. Jedan je od njih odlazak na koncert njenog omiljenog benda. Kupovina ulaznica joj je prepreka jer se ne snalazi u baratanju s novcem, a da ne spominjemo da bi i to trebalo iskomunicirati s nekim. Internetom se ne služi da bi to riješila na lagan način. Gužva, fizičke prepreke na mjestu gdje se koncert održava – previše je tu problema. Međutim, Lucija ostvaruje pravo na osobnu asistenciju i dobiva osobu koja će joj pružiti podršku u svemu navedenom. Osobni joj asistent pomogne u kupovini karata. Na koncert odlazi s njom, pružajući joj osjećaj sigurnosti u masi ljudi. Pruži joj podršku u kretanju kada traže svoje mjesto u koncertnoj dvorani. Lucijin san se napokon ostvaruje. Ne samo da je napokon čula i vidjela svoj omiljeni bend, već je to vrijeme provela bez briga, u društvu osobe s kojom joj je ugodno. Lucija je u tom trenu postala dio svijeta koji do tada za nju nije postojao.

Ovakve priče nisu rijetkost. Osobna asistencija omogućava ljudima da prevladaju prepreke koje su im bile nepremostive. To nije samo pomoć u svakodnevnim zadacima – to je ulaznica za život punim plućima. Svaki uspješan trenutak, svaka postignuta želja, svaka mala pobjeda, rezultat su timskog rada i međusobnog povjerenja.

Kao društvo, trebali bismo prepoznati i cijeniti važnost osobne asistencije. Podržavajući osobne asistente kroz bolje radne uvjete, edukacije i priznanje njihovog rada, osiguravamo kvalitetniju uslugu za sve one kojima je potrebna. Na kraju dana, osobna asistencija ne mijenja samo živote pojedinaca – ona gradi mostove prema inkluzivnijem i humanijem društvu.

Razmišljajući o budućnosti osobne asistencije, važno je zapitati se: kako možemo dodatno unaprijediti ovu uslugu? Tehnološke inovacije, kao što su aplikacije za praćenje zdravlja i roboti asistenti koji se razvijaju u nekim državama, otvaraju nove mogućnosti, ali ljudski dodir i dalje ostaje nezamjenjiv.

Pitanje osobne asistencije zapravo je pitanje ljudske solidarnosti i empatije. Svaki korak koji poduzmemo u smjeru bolje podrške onima kojima je potrebna, korak je prema boljem društvu za sve nas. Dakle, dok razmišljate o tome što je osobna asistencija, sjetite se da je to mnogo više od posla – to je čin ljubavi i brige za drugog čovjeka.

Sara Lončarić

Stručna suradnica koordinatorica programa/projekata