Održana završna konferencija o rezultatima IPA projekta „Proizvodnja povrća u plasteniku“

Dodano od Webmaster

Udruga za promicanje inkluzije je 30. ožujka 2015. održala završnu konferenciju o rezultatima IPA projekta „Proizvodnja povrća u plasteniku“.

Projekt u trajanju od 20 mjeseci sufinanciran je sredstvima Europske unije unutar programa IPA komponente IV: Razvoj  ljudskih potencijala  – Poboljšanje pristupa tržištu rada ugroženih skupina.
Nositelj  projekta  je  Udruga  za  promicanje  inkluzije,  a  partneri  su  Centar  za  inkluziju  i socijalne usluge iz Bjelovara te Srednja škola Bartola Kašića iz Grubišnog Polja.
Cilj projekta je podržati uključivanje osoba s intelektualnim teškoćama na tržište rada u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Ostvaren je kroz program radnih aktivnosti i model održive proizvodnje povrća u plastenicima u Bjelovaru i Grubišnom Polju razvijenim upravo za one pojedince koji nisu u mogućnosti uključiti se u radne aktivnosti na otvorenom tržištu rada.
Rezultate projekta predstavili su voditeljica projekta Nedeljka Miščević i stručnjak agronom Nikola Malbaša te Ivančica Gudelj i Ivica Halapa, osobe angažirane u poljoprivrednoj proizvodnji.
Kao ključni uspjeh projekta istaknuto je kontinuirano sudjelovanje 27 osoba s intelektualnim teškoćama u svim aspektima rada u poljoprivredi kroz novi oblik radnog angažmana Organizirano Poljoprivredno Gospodarstvo.
Predstavljene su i tiskovine Proizvodnja povrća u plasteniku, jedna izdana kao priručnik u lako razumljivom formatu za osobe s intelektualnim teškoćama te druga izdana kao brošura za potencijalne poslodavce.
U nastavku konferencije naglasak je stavljen na razvoj socijalnog poduzetništva i zakonske mogućnosti radnog angažmana osoba s intelektualnim teškoćama. Predstavljeni su projekti Agroturizam u Karancu i Pakirnica dobrih želja u Slavonskom Brodu, kao primjeri dobre prakse udruga koje djeluju na području Osječko-baranjske i Brodsko-posavske županije.
Konferenciji su prisustvovali predstavnici nevladinih udruga i centara za rehabilitaciju, kao i predstavnici Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Grada Zagreba te drugih relevantnih institucija.

 

1 EU Zastavica 2 Logotip ESF 3 Logotip SIF 4 Logotip HZZ 5 Logotip UZVRH

Europska unija – Ulaganje u budućnost