Povratak

Gostujuće predavanje na Sveučilištu Sjever u Koprivnici

U utorak 16.5.2023. gostovali smo na predavanjima izv. prof. dr. sc. Željke Bagarić na Preddiplomskom sveučilišnim studiju Komunikologija, mediji i novinarstvo na Sveučilištu Sjever u Koprivnici. U okviru predmeta Komunikacija i socijalna inkluzija  studenti se tijekom semestra upoznaju s pojmovnim i teorijskim konceptom socijalne inkluzije i integracije. Važno je naglasiti kako je podizanje svijesti o individualnim razlikama i vrijednosti svakog pojedinca te senzibiliziranje studenata za teškoće i potrebe osoba s komunikacijskim teškoćama u sudjelovanju u društvenom/javnom prostoru jedna od vodilja samog predmeta koji slušaju. Stoga im je gostovanje naših korisnika Davorke Škvorc, Nenada Sekušaka, Nedjeljka Medića i Nenada Đurina te stručnih radnica Udruge Maje Šicel i Tee Janković bilo izuzetno zanimljivo.

Nakon prezentacije koju je o Udruzi održala Maja, zajedno sa studentima sudjelovali smo na zanimljivoj i interaktivnoj likovnoj radionici te se okušali u oslikavanju koju je pripremila naša volonterka Sanja Kalambura.

Kroz razgovor s korisnicima,  studentima su naglašeni svi izazovi i problemi s kojima se suočavaju osobe s intelektualnim teškoćama. Iz osobnog iskustva, približili su studentima svakodnevnicu osoba s intelektualnim poteškoćama i život u organiziranom stanovanju. Studenti su bili proaktivni, interaktivni, postavljali zanimljiva pitanja te na kraju dobili poklone koje su zajedno s njima oslikavali korisnici. Ovaj put to su bile simbolične maske kako bismo ukazali na činjenicu da je potrebno skinuti maske ako želimo živjeti inkluziju.