Posjet Osijeku, Ozlju i Karlovcu, Pakracu i Grubišnom Polju

Dodano od Webmaster

Djelatnici Udruge za promicanje inkluzije protekli su tjedan proveli na putu. Kao pratnja gđici Katharine Boaden, OSMHI, u ponedjeljak smo posjetili Dom za psihički bolesne odrasle osobe Osijek. Gospodin Lamza, ravnatelj Doma, na uvodnom nas je sastanku upoznao s transformacijom kroz koju Dom prolazi nakon čega smo posjetili par stambenih zajednica. U stanove se useljava, ovisno o kvadraturi, od dvije do najviše pet osoba. Partnere si biraju sami. Dio stanova je unajmljen, no najviše je onih koje su dobili na korištenje od Ureda za upravljanje državnom imovinom. G. Lamza je posebno naglasio kako se stanje preseljenih osoba u relativno kratkom vremenu znatno poboljšalo. Činjenica je to koja je posebno oduševila gđicu Boaden posebno ako uzmemo uz obzir kako se radi o psihički bolesnim odraslim osobama koje su u Hrvatskoj po prvi put ušle u proces transformacije. Osmijesi na licima osoba u programu organiziranog stanovanja dala su nam naslutiti kako su promjene koje su im se dogodile bile i te kako dobrodošle.

Slijedeći dan smo rezervirali za posjet Osječkom centru za inkluziju. Pod vodstvom ravnateljice, gđe Vlaste Škorak, posjetili smo osječki dnevni centar gdje smo se upoznali s radom i proizvodima koji se ondje izrađuju, nakon čega smo se zaputili u etno selo Karanac kako bismo iz prve ruke vidjeli kako izgleda, po njihovim riječima, najljepša kuća u selu i kojim se aktivnostima ondje bave. Zarazno oduševljenje i entuzijazam gospođe Vlaste vrlo je brzo prešao i na nas. Tradicionalna baranjska kuća s pripadajućim imanjem postaje sve zanimljivija turistima, a gđa Škorak nam je predstavila i planove za njeno daljnje uređenje te najavila skorašnje useljavanje prvih stanara. Ne sumnjamo kako će projekt u Karancu nastaviti oduševljavati sve koji se s njime susretnu.

U srijedu smo posjetili Centar za rehabilitaciju Ozalj. Nakon uvodnog sastanka u uredu ravnateljice posjetili smo dvije zajednice u gradu Ozlju gdje su nas dočekali zadovoljni stanari koji za svoj ‘novi život’ imaju samo riječi hvale. Gđica Boaden je imala izrazitu želju vidjeti kako izgleda nedavno otvoreni dnevni centar u Karlovcu te s oduševljenjem zaključila kako se radi o jako dobro uređenom i funkcionalnom prostoru. Posebno ju je razveselila činjenica da će se proizvodi izrađeni u dnevnom centru vrlo brzo početi prodavati. Naši domaćini su nas proveli kroz par zajednica u gradu Karlovcu te ukratko predstavili svoje planove za daljnji rad.

Slijedeći dan smo posjetili podružnicu u Pakracu koja uspješno provodi uslugu organiziranog stanovanja. Lokalna zajednica je osobe jako dobro prihvatila, tako da naši kolege iz Pakraca problema sa zapošljavanjem ljudi gotovo da i nemaju, štoviše, poslovi im se nude sa više strana. Nakon što smo posjetili dvije zajednice i dnevni centar udruge Latica, zaputili smo se prema Grubišnom Polju gdje smo razgledali staklenik. Pri tome nam je g. Malbaša ukratko objasnio proces uzgajanja u plasteniku, a imali smo priliku i probati neke od proizvoda. Naši domaćini su nas nakon toga odveli u još dvije zajednice te nam pokazali i stan koji su preuredili i koji je spreman za useljavanje.

Gospođica Boaden je izjavila kako je jako zadovoljna viđenim te kako se raduje daljnjim uspjesima svih sudionika. Zadovoljstvo i sreća na licima svih koje smo uspjeli posjetiti ne ostavlja prostora za sumnju – sav uloženi trud se isplatio.