Počela kampanja Ministarstva socijalne politike i mladih

Dodano od Webmaster

Podržimo pravo osoba s invaliditetom na život u zajednici

Pravo na život u zajednici temeljno je pravo svakog čovjeka. Vođeno tim imperativom Ministarstvo socijalne politike i mladih protekle tri godine nastavlja aktivno provoditi projekt deinstitucionalizacije i transformacije domova socijalne skrbi čiji je konačni cilj da osobe s invaliditetom više ne žive u institucijama nego da ih se putem organiziranog stanovanja uključi u život zajednice.

Život u zajednici nije privilegij nego odgovornost društva prema osobama s invaliditetom. U našem društvu osobe s intelektualnim i mentalnim teškoćama konačno postaju ono što jesu;  prije svega osobe koje se ravnopravno uvažavaju i uživaju sva prava kao i ostali građani i građanke Republike Hrvatske, a prisutnost i zajednički život s drugima u zajednici temeljni je preduvjet njihovog potpunog sudjelovanja i participacije u društvu te ostvarivanja temeljnih ljudskih prava.Procesom deinstitucionalizacije dajemo priliku osobama s invaliditetom da ponovno postanu punopravni članovi društva i steknu predispozicije za samostalni život.

U Republici Hrvatskoj do danas je 535 osoba s intelektualnim i mentalnim teškoćama izašla iz institucije te počelo živjeti u stambenim zajednicama gdje uz podršku asistenata stječu životne vještine te sudjeluju u aktivnostima zajednice.Od 1997. godine deinstitucionalizirano je ukupno 843 osoba koje borave u 224 stambene zajednice i taj se proces ubrzava. Prema Operativnom planu deinstitucionalizacije i transformacije domova socijalne skrbi i drugih pravnih osoba koje obavljaju djelatnost socijalne skrbi u Republici Hrvatskoj predviđeno je još tisuću osoba iz 32 ustanove bude deinstitucionalizirane do kraja 2016. godine.

Ovom medijskom kampanjom Ministarstvo socijalne politike i mladih želi upoznati javnost s procesom deinstitucionalizacije i potaknuti je da podrži osobe s intelektualnim i mentalnim teškoćama u nastojanjima da ostvare pravo na život u zajednici.

Podržimo pravo osoba s invaliditetom na život u zajednici

 

Na slijedećem linkovima možete skinuti fotografije( i spotove) na ovu temu koje možete koristiti i dijeliti.

https://www.dropbox.com/sh/785jsf6zbt297wt/AAAGNbT0uVnGQeA4Zrdy5vR3a?dl=0

Glavni spot „Podržimo prava ljudi s intelektualnim i mentalnim teškoćama na život u zajednici:

Ostali spotovi od 15 sek, 30 sek i 50 sek.

Ovim putem pozivamo medije da se kroz ovaj mjesec aktivno uključe u kampanju „Podržimo pravo osoba s invaliditetom na život u zajednici“.