Okrugli stol o deinstitucionalizaciji i organizacijskim promjenama u ustanovama socijalne skrbi

Dodano od Webmaster

U zajedničkoj organizaciji Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske i Ministarstva socijalne politike i mladih dana 03.03.2015. održan je Okrugli stol o deinstitucionalizaciji i organizacijskim promjenama u ustanovama socijalne skrbi, na kojem su sudjelovali predstavnici Ministarstva socijalne politike i mladih, predstavnici akademske zajednice, ravnatelji ustanova, zaposlenici, odnosno predstavnici Sindikata iz državnih domova socijalne skrbi, predstavnici Udruge za promicanje inkluzije te drugi stručnjaci.

Okrugli stol je otvorila potpredsjednica Vlade RH i ministrica socijalne politike i mladih koja je u svojem govoru istakla da je u posljednje tri godine 400 korisnika napustilo institucije i da sada žive u stambenim zajednicama. Njihova svjedočanstva, koja su bila potkrijepljena pismima Ministrici, potvrđuju zadovoljstvo životom u zajednici.O rezultatima procesa deinstitucionalizacije i transformacije sustava socijalne skrbi govorila je i pomoćnica ministrice mr.sc. Iva Prpić, nadležna za ustanove socijalne skrbi.

Nadležno Ministarstvo je pokrenulo kampanju Podržimo pravo osoba s invaliditetom na život u zajednici, temeljenu na dosadašnjim iskustvima u procesu deinstitucionalizacije. O svojim iskustvima govorili su i ravnatelji dvaju domova uključenih u proces.

Ravnateljica Centra za rehabilitaciju Stančić Sanjica Grbavac u svom izlaganju opisala je proces transformacije svoje ustanove te izazove s kojima su se susreli korisnici i radnici u realizaciji provedbe procesa. Ravnatelj Doma za psihički bolesne odrasle osobe Osijek Ladislav Lamza istaknuo je da su iskustva pokazala kako su troškovi transformirane ustanove niži od troškova institucije, a pritom je kvaliteta usluge neusporedivo bolja.

Predsjednica Sindikata gđa Jadranka Ivezić je istaknula da deinstitucionalizacija ne donosi samo promjene u pristupu korisnicima nego i u organizaciji rada. U procesu transformacije dolazi do održavanja dvaju sustava – postojećeg institucionaliziranog te novog transformiranog – što se očituje u nedostatku osoblja u pružanju podrške te velikom pritisku na postojeće radnike.

U raspravi su se tako mogla čuti razmišljanja iskazana od strane radnika domova socijalne skrbi vezana uz njihov radnopravni status, organizaciju i raspored rada te nedovoljnu fleksibilnost i brzinu u donošenju pratećih propisa.

Predsjednica Udruge za promicanje inkluzije prof.dr.sc. Borka Teodorović je ponovno istaknula da je pravo na život u zajednici svih građana, pa tako i osoba s invaliditetom, osnovno ljudsko pravo o kojem ne treba raspravljati. Osobe s invaliditetom trebaju živjeti u zajednici te imati pristup svim dostupnim javnim službama. A upravo su i socijalne usluge dio javnih usluga koje država treba osigurati svim svojim građanima.