Dušan – život u zajednici uz podršku (prezentacija)

Dodano od Webmaster

Na slijedećem linku možete vidjeti prezentaciju kojom smo htjeli obilježiti Dušanovih 10 mjeseci života u našem programu organiziranog stanovanja: 3 Dusan 2015.

Radi se o osobi koja je 30 godina provela u instituciji, i koja je, kao što ćete moći vidjeti iz prezentacije, u ustanovu smještena s nepunih 9 godina života. U dokumentima je bilo navedeno da je osoba slijepa, gluha, nijema, autistična i teže pokretna. Dušan danas živi u zajednici uz sveobuhvatnu podršku, a njegova iskustva se šire svakodnevno.

Prezentaciju smo poslali i ministrici socijalne politike i mladih, gospođi Milanki Opačić.  Gospođa Opačić u svojem pismu, među ostalim navodi kako je:

“život u zajednici jedno od temeljnih prava svake osobe. Nakon dugogodišnjeg života u instituciji život u zajednici predstavlja novo životno poglavlje i novi početak sa svim izazovima koji se mogu pojaviti na tom putu, no osiguravanjem adekvatne podrške, pravo na život u zajednici mogu ostvariti i osobe sa složenijim životnim potrebama, a u prilog navedenom svjedoči i iskustvo gospodina Dušana u što sam se prilikom posjete stambenih zajednica Udruge za promicanje inkluzije imala priliku i osobno uvjeriti. (…) Pravo na život u zajednici jedno je od temeljnih ljudskih prava, a naša uloga i kao profesionalaca i kao sugrađana je omogućiti ostvarivanje navedenog prava svim članovima našeg društva”.